Tastatura - o armă periculoasă?

Atacurile cibernetice reprezintă un subiect despre care nu se discută atât de des pe cât ar trebui. Chiar dacă și în trecut reprezentau un adevărat motiv de îngrijorare, cu timpul acestea au devenit mai periculoase și sofisticate. Sunt aici să-ți dau câteva exemple pentru a înțelege mai bine despre ce e vorba:

Robert Tappan Morris și Viermele Morris (1988):

Creatorul primului vierme de calculator transmis prin Internet, Morris, student la Universitatea Cornell din SUA, a susținut că descendentul său nu avea scopul de a face rău, ci a fost creat pentru intenția inofensivă de a determina vastitatea spațiului cibernetic.

Lucrurile au luat o întorsătură nu tocmai plăcută când un vierme a întâmpinat o eroare critică și s-a transformat într-un virus care s-a reprodus rapid și a început să infecteze alte computere, ceea ce a dus la refuzul de serviciu. Prejudiciul? 6000 de computere ar fi fost afectate, provocând facturi de reparații estimate la 10-100 milioane de dolari.

Deși acest eveniment ar putea fi considerat un accident nefericit, fără îndoială, a jucat un rol important în inspirarea tipului de atacuri calamitare de negare a serviciului distribuite (DdoS), pe care le vedem astăzi.

2. Google China lovit de un atac cibernetic (2009):

Atunci când sediul chinez Google a detectat o breșă de securitate la jumătatea lunii decembrie, a deschis o întreagă cutie de viermi, implicând guvernul chinez. Hackerii au obținut acces la mai multe servere corporative Google, iar proprietatea intelectuală a fost furată.

Într-un blog, Google a spus că are „dovezi care sugerează că un obiectiv principal al atacatorilor a fost accesarea conturilor de Gmail ale activiștilor pentru drepturile omului din China”.

Google a intrat pe piața chineză cu www.google.cn în 2006 și a capitulat în fața regimului strict de cenzură pe internet al Chinei. Atacurile cibernetice din decembrie 2009 au dus la reevaluarea activității companiei din țară.

În martie 2010, Google și-a mutat serverele pentru google.cn la Hong Kong pentru a scăpa de politica Chinei de filtrare a internetului.

3. ASE (2020)

În data de 2 octombrie 2020, site-ul instituțional www.ase.ro și platforma de e-learning online.ase.ro au fost supuse unui atac cibernetic. Una dintre consecințele acestuia a fost accesul limitat al studenților și al cadrelor didactice la platforma de e-learning a universității.

În urma unei plângeri la Direcția de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Poliției Române și a realizării a tuturor demersurilor necesare, situația a fost rezolvată cu succes.

Concluzia? Indiferent de ce ocupație ai, ce dispozitiv folosești sau unde te afli, mereu trebuie să ai grijă la securitatea ta în mediul online.

Ionela Mihaela Stan

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică