Realitatea virtuală

Când ne gândim la realitatea virtuală (VR), primul lucru care ne trece prin minte este gamingul, dar oare acesta este singurul rol al VR-ului? Pentru a afla răspunsul la această întrebare, trebuie, mai întâi, să definim realitatea virtuală. VR reprezintă o lume credibilă, interactivă, creată de computer, pe care o puteți explora astfel încât să simțiți că sunteți cu adevărat acolo, atât mental, cât și fizic.

Realitatea virtuală necesită utilizarea unui număr mare de dispozitive precum căști, ochelari VR, un computer sau un device special care să creeze un mediu virtual și, în anumite cazuri, benzi de alergare în toate direcțiile.

În ultimii ani, această tehnologie a devenit din ce în ce mai utilizată de către specialiști din diverse domenii.


Medicină

Doctorii și chirurgii pot învăța și practica noi tehnici fără a pune viața pacienților în pericol sau fără a folosi animale. În universitățiile de medicină din SUA, studenții practică ceea ce învață pe simulatoare de chirurgie complete cu sângerare și respirație, care imită organele și pielea corpurilor umane.


Turism

Știai că poți vizita o mulțime de locuri fără să îți părăsești casa? Dacă mereu ai dorit să explorezi Marele Canion, să sari cu parașuta deasupra Pădurii Amazoniene, să înoți în adâncul oceanului sau să vizitezi muzeul Versaille, cu ajutorul realității virtuale, le poți vedea chiar din camera ta!


Sport

Folosind o bicicletă staționară care este compatibilă cu un set VR și o aplicație de pe telefonul mobil, sportivii se pot antrena fără să își facă griji din cauza condițiilor meteo sau să se deplaseze ore întregi doar pentru a găsi un traseu practicabil.


Arhitectură

Arch Virtual creează modele digitale pentru firmele de arhitectură. Pe baza unor schițe digitale, aplicația aduce la viață ideile arhitectului într-o clădire 3D prin care te poți plimba și observa fiecare detaliu, fiind mult mai ușor ca erorile să fie depistate.


Divertisment

Gamingul nu a fost niciodată mai interactiv! Poți duce jocurile preferate de pe Wii, PlayStation sau Xbox la un alt nivel, fiind prezent chiar în mijlocul acțiunii. De asemenea, din ce în ce mai multe parcuri de distracții oferă Roller Coasters dotate cu tehnologie VR, astfel încât cei care participă să poată urmări o poveste în timp ce se distrează pe traseu.


Acestea sunt doar câteva dintre utilizările realității virtuale, însă cerul este limita! Viitorul VR-ului arată bine! Deși poate părea o supraestimare, această tehnologie are toate șansele să rescrie regulile multor industrii.

Dinu Ana-Maria-Daniela

Membru Departamentul Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)