Oamenii și tehnologia - mână în mână pentru medicină

Societatea modernă se bazează pe tehnologie, pe noile descoperiri în domeniu și modul în care acestea îmbunătățesc calitatea vieții. De la medicină până la contabilitate și turism, tehnologia și-a pus amprenta în toate domeniile de activitate ale omului.

În medicină și asistență medicală, tehnologia digitală ar putea contribui la transformarea sistemelor de asistență medicală nesustenabile în sisteme durabile, la egalizarea relației dintre profesioniștii din domeniul medical și pacienți, oferind soluții mai ieftine, mai rapide și mai eficiente pentru boli - tehnologiile ar putea câștiga lupta noastră împotriva cancerului, SIDA sau Ebola.

În ultima vreme, progresul medical a constat în dezvoltarea de medicamente şi proceduri chirurgicale noi. În următorii ani, informatica va sta la baza progresului ce va fi înregistrat în medicină. Capacitatea de a acumula, procesa şi folosi date în volum mare va schimba radical acest domeniu, oferind publicului acces la servicii medicale mai bune.

Durează prea mult să iei mostre într-un laborator? De ce să nu ducem laboratorul la mostre?

De la această idee au plecat și cercetătorii de la Universitatea Stanford când au creat „lab on a chip”. Având aproximativ jumătate din dimensiunea unui card de credit, acest dispozitiv conține o rețea complexă de canale mai mici decât grosimea unui fir de păr uman și poate oferi rezultatele unui test Coronavirus în mai puțin de 30 de minute.

Cercetările privind „lab on a chip” se concentrează pe mai multe aplicații, inclusiv diagnosticarea umană, analiza ADN și, într-o măsură mai mică, sinteza substanțelor chimice. Miniaturizarea operațiilor biochimice gestionate în mod normal într-un laborator are numeroase avantaje, cum ar fi eficiența costurilor, ergonomia, viteza de diagnosticare și sensibilitatea.

Scopul final pentru „lab on a chip” este de a integra pe un singur cip mii de operații biochimice care ar putea fi realizate prin colectarea unei singure picături de sânge de la pacient pentru a obține un diagnostic precis al potențialelor boli. În prezent suntem destul de departe de acest lucru, dar tehnologiile actuale sunt deja capabile să facă mai multe teste individuale cu laboratoare specializate pe cip, cum ar fi HIV sau detectarea glucozei, aducându-ne mai aproape de realizarea acestui scop.

Pe lângă acest dispozitiv, cercetătorii își doresc să integreze și mai mult tehnologia în medicină, unul dintre scopurile lor fiind acela ca în viitor roboții să poată realiza operații chirurgicale.

Chiar dacă suntem departe de scopul final, rolul tehnologiei în medicină începe să prindă contur, iar în viitor poate vom reuși să scăpăm omenirea de cele mai crunte boli.

Renate Brauer

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)