Când credeam că tehnologia își atinge cotele maxime, încă o dată ne dovedește că puterea ei este una unică! Cum abstractul este un concept relativ privit în momentul cotidianului, așa putem aduce în discuție și ideea Metaverse-ului care începe să prindă contur în ochii oamenilor începând cu anul 2021. Adevărul este că ceea ce se întâmplă nu este de domeniul viitorului, ci ține de prezent.
Totul impune această idee a randării Internetului în format 3D - crearea unui mediu virtual în care ne putem imersa și chiar putem interacționa cu alte avatare. Însă ce se întamplă în momentul în care acest Univers este îmbinat cu domeniul muzical?
Mai mulți artiști au încercat să ofere lumii o viziune asupra acestui Metaverse, inclusiv la nivel național. Putem, astfel, prin imaginea lor să desprindem o nouă eră ideabilă.
Începem să imortalizăm acest element de noutate în fiecare contur ce îl putem crea - pornind de la coperțile albumelor până la susținerea propriu-zisă a concertelor.
Gary Vee, de exemplu, a sugerat în mod repetat faptul că aceștia ar putea evita relația tradițională între un artist și casa de discuri, introducând un nou partener, și anume fanii. În loc să ia bani în avans și apoi să rețină un mic procent din vânzări și drepturi de autor, acesta propune o cale foarte simplă și eficientă. Crearea și vânzarea unei coperți de album ca NFT, cu promisiunea de a canaliza redevențele către fani, are drept urmare ca artiștii să păstreze cota majoritară.
Cunoscuta formație ABBA a susținut primul concert virtual, la Londra. Avatarurile celor patru membri ai formației au urcat pe scenă unde au interpretat cele mai cunoscute melodii, spre încântarea publicului. Trupa a fost prezentă la premiera acestui spectacol holografic.
Prin ochii lui Justin Bieber deja s-a pus în scenă un astfel de spectacol și nu este singurul. Vedem din ce în ce mai mulți artiști urcând pe scena proverbială din Decentraland, Sandbox, dar și alte tărâmuri virtuale, inclusiv Ariana Grande, care a susținut un astfel de concert spectaculos în jocul Fortnite. Această platformă unică în direct poate fi folosită de către toți și a devenit o perspectivă deosebit de interesantă într-o lume post-pandemică.
De asemenea, nu putem să ignorăm nici ideea Irinei Rimes de a aduce Metaverse-ul și pe tărâmurile românești. La o săptămână după lansarea noului său album Acasă ce cuprinde 11 piese, cântăreața în luna iulie a reușit să obțină disponibilitatea aplicației care introduce fanii în această realitate imersivă. Practic, tot conceptul acestui concert virtual a fost de a lansa 11 piese ce reprezintă 11 lumi diferite, suprarealiste.
Astfel, după ani de zile, au fost combinate mai multe valențe ale tehnologiei, ce îmbină realitatea virtuală, realitatea augmentată și video încât utilizatorii să fie capabili să se transfere într-un nou univers digital. Mai mult de atât, având această deschidere către Muzica în Metaverse, cine știe ce ne mai poate aduce ziua de mâine?!
Irina Firu-Baciu
Membru Departament Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)