Cum învăț să fiu programator în mai puțin de o zi? Ce trebuie să știu ca să devin programator? Cât câștigă un programator?
Acum că ți-am atras atenția cu întrebările pe care probabil le vezi pe tot internetul, hai să-ți spun și ceva util. Da, poate fi ușor să înveți programare. Nu, nu trebuie să urmezi o facultate de profil pentru a ajunge programator. Da, se câștigă mult în acest domeniu, dar nu este singurul. Nu, nu trebuie să fii bărbat ca să fii programator!
Fie că ești un simplu student care nu știe ce să facă mai departe cu viața lui, fie că vrei să înveți ceva nou sau să te angajezi într-un domeniu profitabil și într-o continuă creștere, atunci articolul acesta îți va fi de ajutor.
Cu toții vrem să fim programatori, dar știm oare ce job ni s-ar potrivi și ne-ar reprezinta cel mai bine? Mai departe îți voi prezenta câteva dintre cele mai populare joburi și te voi lăsa pe tine să decizi.
Este una dintre cele mai ușoare meserii cu care poți începe în acest domeniu, deoarece părțile de bază sunt ușor de învățat, dar necesită din ce în ce mai multă atenție pe măsură ce avansezi în complexitate. Dacă ești o persoană ordonată, creativă și atentă la detalii, atunci s-ar putea să-ți placă acest job.
Front-End Developer-ul face site-uri, accentul fiind pus pe UI (user interface). Începe folosind HTML și CSS , apoi făcându-le dinamice cu JavaScript . După ce ai dobândit puțină experiență, te poți orienta și spre framework-uri și librării mai complicate precum React , Angular , Vue și Redux .
Dezvoltatorii Back-End construiesc și mențin tehnologia ce permite ca partea web a utilizatorului să existe. De asemenea, oferă asistență, securitate și gestionarea conținutului care va deveni vizibil pentru utilizatori. Scopul acestora este să se asigure că site-ul web funcționează corect și că datele rămân stocate într-o bază de date.
Printre cele mai populare instrumente cu care un Back-End Developer lucrează și intră în contact sunt: Baze de Date relaționale/nerelaționale , Server , API , MySQL , Node.js etc.
Cea mai comună definiție a persoanei potrivite pentru acest job este „cineva care poate lucra atât pe back-end, cât și pe front-end”. Mai exact, cineva care poate dezvolta platforme complete (cu baze de date, servere și clienți) care nu au nevoie de alte aplicații pentru a funcționa.
Câteva dintre tehnologiile și limbajele de programare cel mai des folosite sunt: Java, JavaScript, HTML, PHP, C#, .NET .
DevOps Engineer sunt profesioniști IT care colaborează cu dezvoltatori de software, operatori de sistem și alți membri ai personalului IT pentru a gestiona versiunile de cod.
Dacă vrei să aplici pentru acest job ar trebui să ai deja cunoștințe solide în sisteme de operare ( Linux, Red Hat ), programare și procese. Faptul că este un job destul de nou pe piață înseamnă și că documentația și cursurile disponibile sunt rare și scumpe momentan, dar cel mai probabil asta se va schimba în câțiva ani, așa că nu te demotiva.
Un Software Tester este responsabil de proiectarea scenariilor de testare pentru utilizarea software-ului, efectuarea acestor teste și pregătirea rapoartelor privind eficiența și defectele către echipa de producție.
Dacă ești persoana care atunci când un coleg îți spune că nu se face seminarul de la 7:30, dar tot te trezești și intri pe Zoom ca să fii sigur, atunci acesta este jobul tău!
Să fii Data Analyst poate fi cu adevărat distractiv, cred… Este slujba în care poți citi o lucrare de cercetare dimineața, poți nota algoritmul după-amiaza și poți coda seara. Sună distractiv?
Așa că, dacă vrei să-ți petreci o mare parte din timp colectând date, uitându-te la date sau modelând date care să influențeze direcția de business a unei companii, atunci ce mai aștepți? Aplică pentru un astfel de post!
Raluca-Elena Nicoară
Membru Departament Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)
Așa cum fiecare popor din lume are nevoie de un set de caractere pentru a putea comunica, și programatorii au nevoie de anumite limbaje pentru a dezvolta aplicații.
De-a lungul timpului, au existat mai multe limbaje de programare, unele dintre ele evoluând în ceea ce cunoaștem azi: limbaje precum C++, Java, Python și altele de acest gen.
O scurtă istorisire a limbajelor de programare ne arată că cel mai vechi limbaj utilizat este FORTRAN (1957) - deși la început a fost un limbaj procedural, cele mai recente versiuni au inclus suport pentru programarea obiectuală. Prea cunoscutul și îndrăgitul limbaj C a apărut tocmai în anul 1969 și este apreciat pentru eficiența codului obiect generat de compilatoarele C și pentru portabilitatea sa. Fratele său, C++, a apărut în 1983, iar Python în 1991. Unele dintre cele mai recente limbaje, PHP (este folosit pe scară largă în dezvoltarea paginilor și aplicațiilor web), Java (este un limbaj de programare orientat obiect, puternic tipizat, conceput de către James Gosling la Sun Microsystems (acum filială Oracle) la începutul anilor ʼ90) și JavaScript, au fost dezvoltate în anul 1995.
În funcție de utilitatea lor generală, unele limbaje au devenit în timp din ce în ce mai căutate. În fruntea listei se află Python, urmat de JavaScript, Java, C, C++, PHP și C#. Dacă este vorba, însă, de popularitatea acestora, limbajul C ajunge pe primul loc, urmat de Java, C++, PHP, C# și Python.
Cu toate acestea, fiecare limbaj de programare are specializarea sa. De exemplu, cea mai des întâlnită utilizare a JavaScript este în realizarea paginilor web. Programatorii web pot îngloba în paginile HTML script-uri pentru diverse activități cum ar fi verificarea datelor introduse de utilizatori sau crearea de meniuri și alte efecte animate. C a fost creat având drept scop important de a face ca programele mari să poată fi scrise mai ușor și cu mai puține erori în paradigma programării procedurale, dar fără a pune obstacole în scrierea compilatorului de C, care este încărcat de caracteristicile complexe ale limbajului.
Pe lângă cele menționate mai sus, există multe altele - depinde de preferințele tale pe care îl alegi. Cine știe, însă, poate îți dorești să dezvolți și tu un limbaj de programare.
Radu-Anton Moldovan
Membru Departament Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)
În ultimele luni s-a popularizat purtarea măștii de protecție, fapt ce i-a făcut pe marii producători din domeniul tehnologic să vină cu soluții inovative. Acestea sunt menite să încetinească răspândirea virusului și să favorizeze respectarea normelor de siguranță în această perioadă.
Astfel, LG ne propune PuriCare Wearable Air Purifier, o mască care foloseşte două filtre H13 HEPA , similare cu cele pe care LG le furnizează pentru purificatoarele sale de aer pentru locuinţe. Masca are şi două ventilatoare la interior, care îşi pot ajusta viteza pe trei niveluri diferite. Dispozitivul este unul electronic, alimentat cu baterii. Autonomia este de două ore pe modul High şi opt ore pe modul Low, cu referire la viteza ventilatorului. Nu există momentan informații legate de preț, însă cu siguranță acesta nu va fi unul scăzut.
De asemenea, există producători care au trecut la nivelul următor, pentru care masca nu reprezintă o protecție suficientă. Compania MicroClimate a creat o cască asemănătoare celei folosite de astronauți, pentru persoanele care vor să se protejeze de coronavirus. Casca deține un sistem de ventilație și are o durată a bateriei de patru ore. Prețul pentru acest dispozitiv va fi de 200 de euro .
O invenție mai atipică vine din partea finlandezilor , aceștia creând mânerul postcoronavirus . Cum experții au tot avertizat că virusul poate rămâne pe diverse suprafețe și de aici se poate transmite la alți oameni, nordicii au venit cu soluția într-un supermarket. Deschid ușile frigiderelor cu cotul, nu cu mâna. Inventatorii noului tip de mâner spun că astfel transmiterea virusului prin intermediul suprafețelor neutre ar fi limitată drastic. Pentru finlandezii care au încercat noile mânere, soluția pare ușor incomodă la început, dar nu au nimic împotriva ei. Astfel, rămâne de văzut dacă mânerul va fi folosit și în alte locuri sau va rămâne doar o tentativă de a simplifica viața pe timp de pandemie.
Mario Palazzetti , supranumit Mr. ABS datorită sistemului de frânare anti-blocare pe care l-a proiectat şi care a devenit în prezent standard la toate autovehiculele, a inventat un dispozitiv portabil anti-COVID . Acesta blochează transmiterea coronavirusului în interacţiunea apropiată dintre oameni. Este vorba despre un dispozitiv de dimensiunea unui ibric electric ce creează curenţi locali de aer pentru a limita circulaţia picăturilor minuscule eliminate de oameni în timpul vorbirii. L-a numit Biostopper , proiectat iniţial pentru a permite apropierea dintre două persoane.
Toate aceste invenții au beneficiile lor. Ție care ți se pare cea mai utilă?
Vlad-Andrei Ionescu
Membru Departament Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)
Telefoanele pliabile
există încă din anii 90’, ele s-au născut cam odată cu noi și erau la mare căutare atunci. Cred
că vă aduceți și voi aminte de acele telefoane cu clapetă care aveau și o antenă prin care părinții noștri
sperau să prindă o liniuță de semnal.
Sigur, și acum se pot găsi astfel de telefoane în magazinele de tip second-hand, dar sigur ți-ar lipsi toate funcționalitățile unui smartphone și ar fi cam greu să trăiești fără Instagram și TikTok . Ah, și dacă vei încerca să îți îndoi telefonul de pe care citești acest articol, vei sfârși cu un telefon crăpat, spart, bun de nimic.
Telefoanele pliabile adaptate la nivelul tehnologiei de astăzi au un ecran OLED flexibil, un ecran polimeric, componente specializate și o carcasă articulată. Acestea există datorită tehnologiilor revoluționare, dar cea mai inovatoare componentă pe care o veți vedea este faimosul ecran flexibil OLED .
Un OLED ( Organic Light-Emitting Diode ) este o componentă electronică în formă de folie foarte subțire luminoasă făcută dintr-un material organic semiconductor care funcționează prin impulsuri de electricitate. Este o structură flexibilă, care emite culori vii și puternice.
Înainte să trecem la mai multe detalii, vreau întâi să-ți explic de ce ai nevoie de un astfel de telefon, sau mai degrabă de ce au considerat dezvoltatorii că vei avea nevoie de unul de acest tip.
Cei de la Samsung au spus When it's open, it's a tablet offering a big-screen experience. When closed, it's a phone that fits neatly inside your pocket. Toate companiile se luptă pentru inovație și deseori acest lucru e rezolvat prin mărimea ecranului. Datorită concurenței acerbe, cei de la Samsung au fost nevoiți să inventeze ceva, să se dea puțin peste cap și să scoată ceva extraordinar pe piață.
Imaginează-ți drumul tău spre metrou, ești grăbit și totuși trebuie neapărat să îți verifici Instagramul, poți face asta pe un ecran mic și sigur, dar când vei ajunge pe scaunul de metrou și vei avea 30 de minute la dispoziție să te joci sau să citești câteva pagini dintr-o carte, îți vei dori ca telefonul tău să se transforme magic într-o tabletă cu un ecran imens.
Toate aceste opțiuni pot fi integrate într-un telefon pliabil, dar costurile de producție, materialele și tehnologia utilizată presupun multe provocări.
Display-ul. Găsirea materialului potrivit pentru a construi un ecran pliabil și rezistibil s-a dovedit a fi mai dificilă decât au crezut majoritatea producătorilor. De aceea, compania Samsung a lucrat încă din 2011 pentru a scoate pe piață un produs de acest tip. Utilizatorii sunt obișnuiți cu o sticlă puternică, culori vibrante și frumoase, ecrane tactile găsite pe majoritatea smartphone-urilor. Aceste ecrane rezistă la presiunea unei apăsări de deget și au durabilitate chiar și pentru zgârieturile cauzate de utilizarea contsantă. Un telefon pliabil nu va avea aceste funcții. Datorită naturii telefonului, un afișaj pliabil va trebui să fie flexibil, adică modele realizate din materiale plastice polimerice, care pot fi zgâriate foarte ușor, chiar și cu o atingere îndelungată a unui deget.
Bateria . Un afișaj mai mare, sau chiar dublu, înseamnă o creștere drastică a consumului de energie, ceea ce ar putea reprezenta o provocare pentru bateriile actuale ale smartphone-urilor. S-au făcut multe progrese în ceea ce privește energia și durata de viață a bateriei în ultimii ani, dar sunt necesare mai multe îmbunătățiri pentru a satisface cerințele de energie a unei combinații funcționale de tabletă și smartphone.
Sistemul de operare actual este proiectat să funcționeze pentru un smartphone sau pentru o tabletă, dar nu și pentru ambele. Un telefon pliabil ar avea nevoie de un sistem de operare complet reproiectat care se poate adapta la o dimensiune a ecranului în continuă schimbare. Sistemul de operare Android pare să fie cel mai bun răspuns la această problemă, deoarece Android a fost mult timp obligat să funcționeze perfect pe o varietate de dispozitive de toate dimensiunile și funcționalitățile.
Procesul de fabricație trebuie regândit și dezvoltat. Fabricarea actuală a smartphone-urilor este bine stabilită, dar proiectarea telefoanelor pliabile înseamnă mai mult decât o simplă modificare a afișajului. Această evoluție trebuie să permită schimbarea carcaselor pentru aceste afișaje, adezivii utilizați și multe dintre componentele telefonului. Companiile care se mută în acest spațiu trebuie să fie dispuse să investească mult în costurile de fabricație pentru a construi acest nou stil de telefon. Desigur, o mare parte din acest cost va fi transferat consumatorilor în prețul dispozitivelor.
Deja există o mare concurență pe piața telefoanelor inteligente care se pliază, Samsung Galaxy Fold, Huawei Mate X, Oppo Foldable Phone, Samsung Galaxy Z Flip, Motorola Razr sunt doar câteva opțiuni care concurează pentru tehnologie și celebritate.
Până la apariția următoarelor modele revoluționare, noi te așteptăm la ITFest să te inspiri puțin de la companiile partenere, să înveți ceva nou la workshop-uri , și să îndrăznești să proiectezi tu singur un telefon al viitorului.
Stela Nicoleta Stoian
Membru Departament Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)
Primele zile de facultate te-au luat prin surprindere. Totul este nou și deodată te întrebi: și acum ce se întâmplă? Voi acumula multe informații interesante din multe domenii, dar sunt pregătit să le pun în aplicare? De unde să încep?
Răspunsul ți-l putem oferi noi, prin participarea la proiectul nostru - ITFest . Îți aducem în cale oportunitatea de a-ți începe studenția cu dreptul, pregătindu-te ușor, ușor pentru viitor .
În cazul în care te afli pe punctul de a începe anul II sau chiar III, proiectul te vizează, bineînțeles, și pe tine. Așa că nu mai aștepta și profită de fiecare eveniment!
Fie că ești un adevărat profesionist sau doar vrei să-ți începi drumul cum trebuie, ITFest îți oferă ocazia de a învăța, dar și de a te face remarcat! Totul e pregătit, tu ești?
Echipa ITFest 2020 abia așteaptă să te cunoască. Urmărește-ne pe site și pe pagina de Facebook și, pentru orice nelămurire, nu ezita să ne contactezi.
Teodora-Monica Oașe
Membru Departament Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)
Accenture is a leading global professional services company, providing a broad range of services in strategy and consulting, interactive, technology and operations, with digital capabilities across all of these services. We combine unmatched experience and specialized capabilities across more than 40 industries—powered by the world’s largest network of Advanced Technology and Intelligent Operations centers. With 513,000 people serving clients in more than 120 countries, Accenture brings continuous innovation to help clients improve their performance and create lasting value across their enterprises.
With over 3000 skilled professionals in Romania, we work together to solve industries’ and organizations’ most challenging problems with leading-edge technologies. Empowered with the best people, innovative tools and continuous learning, we stay continually ahead of the game while making a difference everywhere we go.
We are one of the world's largest independent providers of technology services. We revolutionize how people work, live, interact and connect each day. Our team helps clients worldwide to innovate at scale and transform their businesses. Is the place where we power our clients’ businesses with “best in class” established and emerging technologies.
Work you’ll do
Bring innovation, intelligence and industry experience together with the newest technologies to help clients innovate at scale and transform their businesses.
The place to be for software engineers
Turn innovative ideas into business differentiation by creating customized software with our intelligent software engineering services.
Reach for the clouds
Drive innovation and accelerate growth with our intelligent cloud and infrastructure services
Innovate in the ecosystem
Work hand-in-hand with our alliance partners and grow your career specializing in SAP, Oracle, Salesforce, Workday, AWS, Microsoft, HP, Pegasystems and more.
Power people with intelligence
Deliver projects for global clients using the latest in robotics, integrated analytics, intelligent automation and AI to achieve greater speed and scale. Apply a people-first automation strategy to empower humans to focus on more complex problem-solving.
We are not looking for the ideal candidate, but we do expect to meet authentic people with strong values, believes and passion about Technology who are openly embracing “the New”. For starting your career with us, it would be great to be a Graduate or Final year student in Computer Science, Informatics or Cybernetics; to know programming and OOP basics, data analytics and know basic concepts of Java, MS Azure, PL/SQL, SAP. Your previous exposure to any software development projects is an advantage for you.
Be Part of a Great Team
• You'll work on innovative projects and develop your career, collaborating with the best teams in the world.
• You can grow your skills, industry specializations and capabilities through focused learning.
• You are encouraged to propel your career forward and further based on your unique experience and aspirations..
• You'll learn, grow and advance in an innovative culture that thrives on shared success, diverse ways of thinking and enables boundaryless opportunities that can drive your career in new and exciting ways.
Learn more about what it’s like to work at Accenture.
Follow us:
As milestones go, 2020 will be a significant one in the tech world. Digital technology started to have a major impact on businesses around 2010, meaning next year will mark a decade of transformation. As companies mapped out their digital plans, many hailed 2020 as a crucial target year. Many companies set out IT 2020 programs, featuring lofty goals, such as equipping employees with connected devices, modernising the datacentre (perhaps even eliminating it), and making headway with emerging tech such as AI, IoT and blockchain.
We explored many of these themes in our upcoming research study, due for publication in early 2020, which looks at how companies are using technology to reimagine their business models. We surveyed senior leaders and executive management team members from 500 corporations and 70 start-ups across a range of global geographies and sectors, in order to pinpoint where they are on their transformation journeys, and where they are heading.
What’s encouraging is that, on the whole, companies are making progress on their digital journeys. According to our research, today, almost half (44%) of corporate companies said they are making good progress with their transformation plans and are starting to embed them across their businesses. An additional 4% of corporates said they were even more advanced, with their transformation fully embedded and optimized across the organization. In two years’ time, two-thirds (66%) of corporates expect to be making good progress, and 17% expect their transformations will be fully embedded – demonstrating that they are on a steep transformation maturity curve.
This is good news, but there is still a lot of work to do before all companies' transformations are fully embraced. What's more is, because transformation is a continuous cycle, it is never complete, and companies will need to continually evolve their programs to meet customers' changing expectations.
With this in mind, it's important to understand how far we've come, where we are, and where we're heading. In this article, we will examine five major trends that are currently laying the groundwork for the next decade of technological innovation.
Where are we heading and what technology will enable us to get there?
1. Cloud is the digital foundation
Rewind to 2010 and cloud was the big technology experiment for companies. The IT world had already swung from the centralized computing of mainframes to a more distributed computing model, and then we found ourselves rapidly swinging back towards the more centralized model of cloud. Will it work? Is it secure? How do we do it? These were the major questions of the day, as companies grappled with virtualization, server migration, infrastructure-as-a-service, and security and privacy concerns about moving away from on-premise computing. But today, it’s fair to say that cloud is the new normal and companies’ use of it is accelerating.
According to our research, 60% of corporates said cloud accounted for the largest share of their technology investment over the last two years, and 53% said cloud will likely to account for the largest share of investment over the next 2 years. Cloud is no longer a cutting-edge experiment, and is, in fact, a business essential, fuelling better economics, more innovation and greater speed.
The cloud story is reflected in our start-up¹ data. Over the last 2 years, the technology which accounted for the largest share of investment at start-ups was Intelligent Process Automation (IPA) (54%). Cloud came in only in second place (47%). This goes to show that while cloud is important to start-ups, it’s seen as a basic requirement to fuel more innovative tech, such as IPA. We expect this sentiment to spread across all companies in the coming years.
Looking ahead to the next decade, all technology innovations will rely on cloud in some way, securing its place in history as the world’s digital foundation.
2. Businesses are pivoting around data
If cloud is the digital foundation, then data are the building blocks of the new world technology. Cloud technologies have underpinned value creation through major innovations over the last decade, particularly the internet of things (IoT), where companies are using a combination of sensors and cloud technology to collect insights from almost anything you can think of – from oil rigs in the middle of the ocean to refrigerators in your home.
This has created a data deluge, and means that the major challenge today, and for the next ten years, is making sense of it all. Only 4% of corporates claim to have a “highly sophisticated” approach to leveraging data, according to our research.
Looking ahead, we would expect this statistic to rise over the next decade, as the ability to mine and monetize real business insights from data, becomes an increasingly important success factor in modern business. Companies are already using data to run simulation models to analyse the past behaviour of humans or machines in order to predict future habits.
For example, in 2017 beverage giant Coca-Cola used deep data insights to launch its new product Sprite Cherry². Since 2009, Coca-Cola Freestyle fountains have allowed restaurant customers to mix and match their favourite drinks and flavours. Data collected from these machines over the years showed the company that cherry-flavoured Sprite was very popular, prompting the firm to release it as a standalone brand. When it launched the product, Coca-Cola claimed Sprite was one of the fastest-growing beverages in the US, and that it expects new innovations such as Sprite Cherry to help it continue on this path. This is just a snapshot of the value that data analysis is bringing companies, which we expect to continue.
Unlocking the value in data will arguably become the biggest business priority of the next decade.
3. Experience is everything
Companies now have razor-sharp insight into their customers, owing to the increasing amount of data they are sharing. Savvy companies are using these data to create better customer experiences. In fact, our data shows that the number-one improvement priority for the IT function at corporates is improving customer experience and engagement (40%).
This shows that the “experience mind-set” is a major trend, which we expect to accelerate in the coming years. Of course, with more data comes more responsibility, and companies will need to think hard about the ethics and governance they build around this.
An experience mind-set can manifest itself in either of two main ways – customer experience and employee experience. The critical element to both of these is human-centred design – personalizing information to individuals or personas, and how they want to experience something, and working backwards from there.
In the past, customers and employees simply had to use whichever technology was available to them, for better or worse. But today – and in the future – companies can use tech to differentiate, by delivering exceptional experiences, bolstering positive brand perception and market differentiation.
For example, McDonald’s recently acquired personalization and decision logic technology specialist Dynamic Yield, with the aim of using data to create an even more closely personalised experience for customers. Interactive menu boards at drive-throughs will be able to display food based on time of day, weather, current restaurant traffic and trending menu items. Additional items will also be suggested based on the customer’s food choices, adding greater convenience to the customer³.
Honing a true experience mind-set will be a major strategic priority for companies in the coming decade.
4. Ecosystems and partners help bridge the skills gap
Fifty-nine percent of corporates we surveyed believe there is an industry-wide shortage of the type of skills that would help accelerate their transformation efforts.
This is a major concern for companies, because employees must know how to get the benefits of digital technology before they can help customers do the same. Businesses are looking at a range of ways to solve this issue, as we explore in our flagship report, such as developing new incentives, acquiring companies and introducing mandatory new training programs. Another way that many companies are looking to overcome this challenge is through partnering. By tapping into the skills resources of partners, companies can achieve mutual benefit.
Partnering has always been a strategic priority for companies, but this has accelerated dramatically in the age of transformation. In fact, our research shows that 68% of corporates say that partnering is the only way to succeed in today’s market. Of course, partnering is about much more than plugging the skills gap, and companies are teaming up in order to speed up their time to market, to leveraging the strengths of others, and to differentiate in front of customers.
5. Security and privacy are soaring in importance
There has never been a time when IT security of technology has not been important to businesses but, in the transformative age, it has become even more so.
The amount of data is growing rapidly, and so is the sophistication of threat actors, creating a perfect storm for security issues. Meanwhile, regulation is tightening, raising the stakes for companies even further. Unfortunately, there is no simple resolution to most digital security issues. The fast pace of progress means new threats evolve as quickly as do new technologies. This means companies are never at the end of their security journeys.
It is, therefore, no surprise that security is among companies’ top priorities – our research shows that 38% of corporates say improving security and securing the enterprise is a top improvement priority, on par with driving innovation (39%) and improving customer experience (40%). This focus on security is essential for companies if they want to continue to protect their enterprise.
But it’s not just about investing in the security technology itself, it’s about building a security-conscious culture on the basis of appropriate internal processes.
One way in which companies are doing this is by developing robust internal governance procedures to deal specifically with emerging technologies. While only 8% of corporates said their governance functions for emerging technologies are “well established and active”, a third (33%) said selected emerging technologies are “reviewed under a governance model.”
As we approach the next decade, we fully expect companies to bolster their governance functions for emerging and future technologies.
What can we expect in the decade ahead?
The last decade has seen tremendous technological innovation, which has fundamentally redefined businesses and changed the way we live and work.
The fast pace of change means that, in the next 10 years, this will only accelerate. Companies that take heed of the major trends today will lay the foundations of the digital enterprises of the future.
We will explore these themes in more detail as we explore our upcoming research study, due for publication in early 2020, uncover what the six core habits of digital transformation leaders are, and how they drive improved financial performance.
After exploring the latest HR trends in sectors such as banking, automotive, legal, tech, or IT, our interview series continues as we shine the HR Spotlight on the telecom industry. Luiza Muller, HR Director at Orange Romania, sat down with BR for our latest HR Spotlight interview, in which we delve right into the #futureofwork to talk about the use of tech in HR, remote recruiting and onboarding, employee wellbeing, and the new competencies which have emerged in the new pandemic context.
Business Review: What do you consider to be the biggest challenges for your HR department in this new future of work?
Luiza Muller, HR Director at Orange Romania: Never before have HR departments been more challenged to shift and transform their processes and mindset like it happens today. As an organization with more than 3500 employees we need to care for our people’s physical, but also psychological health and, in the same time have a welcoming & productive working environment.
At Orange, we value our culture of collaboration and care. It’s that magical ingredient that gives us the strength and motivation to get through difficult times, stay together and almost move mountains during the past months. A big company like ours is like a small city where people usually interact and share experience, say hello when passing by and smile. Always smile. The lack of physical interaction didn’t take our energy away and the passion for what we do, but we can feel a change in the dynamic of each team in terms of relationships and attachment.
The greatest challenge now is to keep our people together, with a constant performance, and our strong culture. It’s a matter of finding the best mix between the advantages of working remote vs. the benefits of being present in the same physical space, while strictly respecting the safety measures. Therefore, in the next months, we are testing a hybrid working model: a minimum of 25% from the office and the rest from home. We will see the results!
Has the use of tech alleviate the workload of your HR team?
Yes, yes, yes! Orange, as a business, offers technological solutions that improve everyday life for companies and individuals and I couldn’t agree more that technology is here to work in our advantage.
I also think you can have great results by combining the experience and knowledge of big organizations like Orange and the agility and creative thinking of startups. For example, we created Orange Fab, a corporate acceleration program, where startups from different fields (security, smart city solutions or HR) get support from Orange to further develop their product and find the right local or international clients.
Nestor is a startup from Iasi, which enrolled in Orange Fab at the beginning of 2020 and we already started a pilot project together. They had the best solution for our need, since we are currently in a process of changing our performance appraisal with a new performance ecosystem. We aim for a cultural change of mindset, based on OKRs methodology principles and also an agile way to value our people’s potential. Also, we need to constantly improve the digital experience of our employees and, in the same time, have a friendly & flexible tool. Their platform will help us have, in the same digital space, both business performance and level of skills, by gathering OKRs & objectives setting, engagement survey, skills and continuous feedback.
Are there any specific tools/platforms used by your HR team which significantly improved productivity and helped keep things manageable?
In the previous answer we were talking about the benefits of technology. Inspired by the chatbot Djingo, which we are using in Orange to answer customers’ inquiries, we implemented an internal chatbot for employees – Roby (the naming part, of course, was tough).
Based on a technology developed by DRUID startup, Roby significantly improved the digital employees’ experience and, at the same time, helped us ease our HR processes.
At first, Roby assisted employees with information related to medical services or generating medical employee certificates. Those tasks alone took over a lot of workload, but we wanted to add more features. We created new flows and also provided colleagues with the information needed to make payments while staying at home. Upon receipt of any request, Roby validates the author and his position within the organization, and then assists the employee, based on predefined templates, in what he or she wants to do.
How did you replicate recruiting and onboarding from traditionally office to hybrid working arrangements?
Relationship building is a big part of our job as HR people and up until March we thought meeting in person is a priority. Before the pandemic, we used the option for online interviews only when necessary. The new context flipped our preferences when it comes to seeing new candidates and recruiting. There was an already established flow for online interviews, but we had to scale it so it could become business as usual.
We continued recruiting during the emergency state almost as we usually did. Only the process and the medium changed. Orange is a Top Employer giving access to a good salary package, a safe and caring working environment and career development opportunities. This is what continuously attracts valuable people to our company. As a market leader we take pride in saying that we have some of the most generous benefits packages in Romania.
There are some very interesting stories about online onboarding, we certainly do live times filled with challenges, but also accomplishments of all kinds. For example, new employees only saw their colleagues in person after 3 months or even after 6 months.
Did you make use of professional counseling for employees who reported issues of stress/anxiety?
At a global level psychologists are talking about a collective trauma. This pandemic period has brought changes not only in the professional lives of our employees, but also in their personal lives. Disruption doesn’t come easy for most people and we need to give them all our support to help them cope with the change and adapt.
We have organized sessions with professionals on how to control emotions. We also gave employees access to a non-stop psychological support helpline where 300 professionals are there to talk to them and give them advice when needed. More than that, people had access to numerous wellbeing programs and workshops in remote, on themes like: how to deal with small or teen children, how to cope when you are home alone in remote, how to improve your work-life balance, yoga, fitness etc.
Suvoda este unul dintre liderii mondiali în materie de software dedicat studiilor clinice. Soluțiile brandului contribuie la o lansare mai rapidă pe piață a celor mai noi și folositoare medicamente, de care pacienți cu diferite afecțiuni au nevoie. Aplicațiile pentru studii clinice simplifică munca specialiștilor din companiile farmaceutice și oferă tehnologiei o altfel de putere: aceea de a contribui la o stare de sănătate mai bună a oamenilor.
Suvoda plănuiește să depășească numărul de 250 de angajați în România, până la finalul acestui an. În plus, țara noastră este pe o poziție principală în strategia de dezvoltare a companiei, datorită candidaților talentați care pot fi găsiți aici. Oamenii Suvoda se bucură de încrederea deplină a echipei de management, astfel că fiecare angajat beneficiază de un program de lucru flexibil. Când pandemia se va încheia, Suvodienii se vor bucura de reîntoarcerea la biroul situat în centrul Bucureștiului, ce oferă diverse spații de lucru, birouri ergonomice și tool-uri tehnologice pentru ca angajații să fie mereu în conexiune cu echipele din Spania și Statele Unite.
Asta face ca oamenii din Suvoda să fie mai concentrați pe obiective, punând umărul la salvarea vieților a milioane de pacienți sau la îmbunătățirea calității vieții acestora.
Principalele poziții deschise în acest an sunt cele din departamentul “Servicii”: .NET Developers, Software Test Engineers, Specialisti Customer Support si Quality & Compliance Analysts. Cu toate acestea, se vor face angajări și în alte departamente precum IT, Recrutare, Accounting și Dezvoltare Produs. Suvoda urmărește candidați creativi, care acceptă provocările noi și care se pot adapta unui stil de lucru colaborativ. Nefiind o companie de outsourcing, fiecare angajat este integrat într-o echipă compactă, alături de colegi dedicați, gata mereu să dea o mână de ajutor. Orice membru este încurajat să-și împărtășească ideile și sprijinit să le ducă la îndeplinire.
Echipa cultivă valori precum pasiune, curiozitatea de a găsi rezolvări creative ale problemelor, integritate și identificarea celor mai bune soluții pentru a ușura activitatea clienților săi. “În cadrul Suvoda avem grijă ca oamenii din echipă să fie încurajați, în fiecare zi, să se autodepășească. Le oferim flexibilitatea de care au nevoie pentru a-și crea echilibrul între viața personală și cea profesională și tratăm cu atenție dorința de a se dezvolta și de a lucra alături de colegi din alte țări ale lumii. Pe lângă acest lucru, oferim angajaților noștri salarii aliniate cu piața și beneficii competitive.” afirmă Marius Manole, Executive Vice President Suvoda.
În ultimii șase ani, Suvoda s-a dezvoltat în mod continuu, ajungând de la un startup cu 20 de angajați în România, la o companie multinațională cu birouri în 4 locații din Statele Unite și Europa și peste 460 de angajați la nivel internațional. Printre fondatorii acestei companii se numără și doi români: Marius Manole, Executive Vice President și Adrian Vasile, Chief Software Architect.
Poți afla mai multe detalii despre joburile disponibile în cadrul Suvoda, accesând următorul LINK
Salut,
Noi suntem Adobe România, suntem de 14 ani pe piața din România și iubim ceea ce facem!
În București dezvoltăm produse vedeta precum: Adobe Analytics, Adobe Audience Manager, Adobe Experience Manager, Adobe Target, Adobe Primetime, Adobe XD.
Suntem mereu în căutare de oameni creativi, deschiși și conduși de pasiunea pentru tehnologie, soluționarea problemelor și inovație.
Suntem aici pentru că ne dorim să te ajutam în parcursul tău profesional și să îți oferim încrederea de care ai nevoie la început de cariera. O să vorbim mai multe despre cum să te faci remarcat pe LinkedIn, ce te poate ajuta într-un interviu și unde poți găsi oportunități.
LinkedIn este o platforma foarte importanta, atât în recrutarea juniorilor cât și a seniorilor. Deci cu cât începi mai devreme să îți perfecționezi profilul, cu atât mai bine.
Cum să construiți un profil puternic de Linkedin?
Titlul este indicat să conțină cuvinte cheie asociate cu numele tău
Descrierea ta să aibă focus pe cine ești / ce ai făcut și / sau vrei să faci, dar și abilitățile tehnologice, proiecte personale / site-uri web, orice ai făcut poate să fie relevant.
Experienţa ta să fie descrisă în propoziții scurte și clare.
Dacă ai avut și câteva job-uri/ internship-uri adaugă compania și rolul tău: listați proiecte, limbaje de programare, instrumente.
Abilitățile să fie listate în ordinea competenței și expertizei!
Fotografia sa fie decentă, cât se poate de clară și care să te reprezinte.
Verifică dublu, editează și verifică din nou.
Atașează CV-ului în profil - Cere cuiva să îti dea feedback pe el, cine știe ce poate observa, plus că doua perechi de ochii sunt mai bune decât una. <
Actualizează periodic cu informații suplimentare relevante.
Posteaza și reposteaza conținutul, articole interesante, evenimente, orice îți atrage atenția.
Începe să construiesti o rețea, deci folosește cât mai mult opțiunea de Connect.
Concluzie: Fii clar, fii concis, fii relevant!
Acum că totul s-a mutat în mare parte în mediul online, este nevoie de transparență, flexibilitate și înțelegere de ambele parti. Interacțiunea din interviuri este foarte importantă și chiar dacă este online, este la fel de calitativă ca cea face-to-face. Interviul este o ocazie buna prin care recrutorul să te cunoască mai bine, dar și tu la rândul tău poți cunoaște mai bine compania și poți descoperi dacă se potrivește cu valorile tale.
Ce te ajuta să ai un interviu telefonic/online cât mai bun?
Nu uita că nu există „întrebări stupide”.
Asculta cu atenție.
Poveste despre ce te motivează să aplici pentru rolul respectiv.
Vorbește despre experiența ta.
Caută câteva detalii despre companie.
Dacă intervine ceva, nu îți fie frică să comunici transparent cu recrutorul și să programați.
Fii punctual.
Nu te bloca în probleme, gândește-te la soluții.
Concluzie: Fii autentic!
Acum că ai câteva cunoștinte în plus, este timpul să le pui în aplicare.
Unde poți aplica?
Site-uri de cariere:
Exemplu: LinkedIN, eJobs, Hipo, Glassdoor, BestJobs, UndeLucram, Stagii Pe Bune
Online Platforms – unde poți să iți încarci proiectele personale și să faci networking cu alte persoane din domeniu
Exemplu: StackOverflow, AngleList, GitHub
Conferințe & Meetups – ocazia perfectă să cunoști oameni noi și să înveți ceva nou de ei
Exemplu: BucharestJS, JavaDevCamp, MeetUps @Adobe, etc, Leț’s Tech About IT – From Student to Dev
Site-uri de cariere ale companiilor - unde poți vedea în timp real oportunitățile disponibile
Exemplu: Careers
Mult succes!