Domenii în IT

În prezent, trăim într-o lume ponderată de progresul digital-first, domeniul IT fiind unul dintre cele mai atractive și dezvoltate, în care software-ul este elementul care conduce. Astfel, tot mai multe persoane sunt atrase de zona tehnologiei, urmând o facultate de profil sau alte cursuri care să le conducă spre meseria de programator.

De aceea, să lucrezi în IT, pentru mulți înseamnă a fi programator și atât. Însă, acest termen ascunde mai multe joburi, de la Software Developer, Web Developer, Hardware Developer la multe alte profesii ce țin de această arie, care necesită și alte skill-uri pe lângă cele de a scrie linii de cod. Deci, apar mult mai multe meserii ale acestui sector, care nu implică doar termenul de ,,programator”, cunoscut de toți.

IT-ul este mai mult de atât…

Există foarte multe tipuri de joburi în materie de IT. Meseriile precum: administrator de sistem, tehnician de rețea, analist de rețea, tehnician IT se bazează pe instalarea, repararea de soft-uri sau înclinația spre anumite programe ale calculatorului.

IT-ul implică chiar și creativitate! Foarte mulți angajați ai acestei industrii trebuie să fie creativi pentru a putea crea noi programe, pentru a dezvolta diferite aplicații sau pentru a construi un site. Interface Designer este unul dintre joburile care pune accentul pe această caracteristică, unde se adaugă predilecția spre organizarea vizuală și utilizarea limbajelor de formatare, precum HTML și CSS sau JavaScript pentru dinamică.

Gândirea logică sau cunoașterea unor noțiuni de teoria haosului și probabilități compun trăsăturile specifice unui Data Scientist. Angajații acestei meserii combină informatica, matematica și statistica pentru a analiza, procesa și modela seturi de date. Abilitățile tehnice nu sunt singurele care contează, întrucât este extrem de important să fie comunicatori eficienți și gânditori analitici în luarea deciziilor organizaționale.

Similar, este jobul de DataBase Administrator care are la bază relaționarea dintre tabele și informații, dar și lucrul în Excel sau Google Sheets, fiind unul dintre cele mai importante posturi în departamentele IT.

Odată cu creșterea numărului de hackeri și a încălcărilor de date care se extind în toate companiile, o nevoie mare o constituie păstrarea informațiilor personale în siguranță. Astfel, un Security Engineer sau Information Security Specialist are o importanță vitală în orice companie, fiind permanent conectat la mediul securității informatice.

Deși cele mai căutate joburi utilizează preponderent limbajele de programare Java, SQL, Python sau C++, cunoștințele avansate de Linux oferă posibilitatea unei profesii ca System Administrator sau SysAdmin, ce constituie un rol cheie în marile companii, fără de care ar fi imposibilă buna funcționare a resurselor tehnice.

Deținerea unui background solid în domeniul tehnologiei, reunită cu empatia față de cei din jur și comunicarea, compun caracteristicile specifice ale unui IT Trainer de succes. Acest job creează oportunitatea de a transmite conceptele acumulate cu alte persoane, de a acorda ajutor permanent celorlalți și de a relaționa.

Printre scrierea și testarea unor linii de cod care se regăsesc în spatele unei aplicații, a unui site sau printre seturile de date ce urmează a fi procesate, se află una dintre cele mai variate, complexe, dar și atractive sfere de activitate, domeniul IT!

Iuliana Hîngan

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)