Cum să alegi laptopul ideal?

Laptopurile, la momentul actual, reprezintă unele dintre lucrurile indispensabile când vine vorba despre tehnologie, având în vedere multitudinea de avantaje pe care ţi le oferă (în special de când viaţa noastră personală, dar şi profesională, s-a transpus în mediul online cu o rapiditate imensă). Întrebarea însă vine atunci când trebuie să-ţi achiziţionezi unul. La ce să fii atent, ce îţi doreşti ca laptopul tău să facă? Această alegere a devenit din ce în ce mai greu de făcut, deoarece piaţa ne prezintă atât de multe oferte.

Cel mai important lucru cu care trebuie să începi este să decizi ce doreşti ca laptopul tău să facă: îţi doreşti un device pentru editat poze, gaming sau unul pentru mediul academic care să fie uşor de transportat?

Acum că ai reuşit să-ţi setezi obiectivul pentru care îţi vei folosi laptopul, este timpul să luăm în considerare următoarele cinci aspecte.

1. Dimensiunea

Acest detaliu poate părea destul de superficial, însă, în funcţie de preferinţele tale, trebuie să alegi cât de mare trebuie să fie monitorul. Ai nevoie de un laptop uşor de transportat sau unul cu un ecran destul de mare, în cazul în care doreşti să vizionezi filme sau să te ocupi cu detalii fine pentru editat? Trebuie să ţii cont de faptul că faptul că laptopul va funcționa mai bine dacă ecranul este mai mic(însă, problema cea mai mare a acestora este absenţa perifericelor).

2. Ecran

HD, FULL HD sau 4K?

Dacă îţi doreşti să te uiţi la filme la o calitate excelentă (în genul Netflix), îţi recomand un ecran FULL HD sau poate chiar 4K (diferenţa de imagine dintre cele două tipuri se va reflecta şi în preţ). Însă, dacă doreşti să îţi foloseşti laptopul doar pentru Excel, Word sau pentru navigare pe internet, ar fi de ajuns un ecran HD.

Cea mai bună alegere ar fi un ecran FULL HD, de preferat cu o facilitate ce îi oferă un plus de culoare şi contrast.

3. Specificaţii

CPU/Procesor – acesta influenţează într-un procent foarte mare modalitatea în care funcționează laptopul. Procesorul Intel CORE i3 este unul clasat în categoria de mijloc, iar acesta se potriveşte utilizatorilor care nu au prea multe aşteptări de la un device portabil. Intel CORE i5 poate fi clasificat între segmentul de top şi cel de mijloc (utilizat pentru business sau gaming). Varianta CORE i7 este un procesor de top (recomandat pentru editare în format 3D, montare video, photoshop, etc.), însă poate fi folosit şi pentru gaming. Ultima generaţie de procesoare- CORE i9 uimesc utilizatorii prin rapiditate şi productivitate (rezolvă orice sarcină suprasolicitantă). Procesoarele AMD au revenit pe piaţă după o perioadă de stagnare, însă minusul lor este că încă produc zgomot şi consumă mai multă energie.

Memoria RAM – aceasta ajută aplicaţiile şi programele să funcţioneze bine. Recomandat este să optezi pentru o variantă cu minimum 8GB, însă, dacă bugetul îţi permite, poţi să alegi şi 16GB.

Unităţile de stocare (Hard Disk) – SSHD, SSD şi HDD - acestea sunt cele 3 opţiuni pe care le ai la dispoziţie. Cel mai des se întâlnesc modelele care au HDD (hard disk normal), fiind şi cele mai accesibile. De preferat sunt totuşi modelele SSD (ceva mai scumpe, dar mai durabile şi rapide decât varianta prezentată anterior). SSHD reprezintă o variantă combinată a celor două de până acum (îmbină preţul avantajos cu rapiditatea).

Placa video – aceasta ar fi de preferat să nu fie integrată pe placa de bază, însă te poţi mulţumi cu această variantă dacă foloseşti portabilul pentru activităţi uzuale, nesolicitante.

4. Sistemul de operare

Windows vs Mac OS X?

În ziua de astăzi, cea mai mare parte a device-urilor portabile funcţionează pe Windows (este unul dintre cele mai populare, cel puţin la noi în ţară), iar varianta produsă de compania Apple rulează doar pe Macbook, fiind unica variantă ce te poate lega de acest sistem de operare.

Cu toate acestea, poţi avea şansa să dai şi peste laptopuri fără OS instalat, care desigur au şi un preţ mai redus. Excepţie o fac laptopurile produse de Apple, deoarece Mac-urile vin întotdeauna cu ultima versiune a sistemului de operare instalată.

5. Bateria

Dacă îţi doreşti ca laptopul tău să fie un computer portabil, uşor de transportat, preferabil ar fi să alegi o versiune cu o autonomie de cel puţin 8 ore, iar în cazul în care doreşti să foloseşti device-ul pe post de înlocuitor al desktopului, acest aspect nu este atât de important. Astfel, trebuie să ţii cont că laptopul va avea o autonomie mai scăzută dacă device-ul este mai performant din punct de vedere al specificaţiilor.

Acum că ştii în funcţie de ce aspecte îţi poţi alege laptopul, pe baza nevoilor şi a obiectivelor tale, nu rămâne decât să pui în aplicare tot ce ai citit anterior. Multă baftă!

Roxana-Mihaela Milea

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)