5 sfaturi pentru prima ta aplicație

Se spune că tehnologia, la fel ca arta, reprezintă un exercițiu al imaginației noastre. Dacă ești pasionat de IT și dacă universul limbajelor de programare îți este cât de cât cunoscut, cu siguranță ai simțit această legătură pe pielea ta. Ei bine, dacă proiectele de la facultate nu au avut o temă care să-ți fie pe plac, este momentul să preiei cârma și să lași ideile din capul tău să prindă contur pe ecranul laptopului, dând frâu liber creativității către această operă de artă numită și prima ta aplicație.

Iată o serie de sfaturi pe care ai putea să le iei în considerare înainte să începi:

1. Nu te complica!

Nu uita că ești la început de drum și nu este posibil să iasă totul perfect din primul moment. Această aplicație ar fi bine să fie mai mult un exercițiu la care poți să revii după ce înveți mai multe lucruri, dar care cu siguranță va fi foarte bine privită de către viitorii tăi angajatori. Proiectele personale reprezintă „experiența” de care ai nevoie și totodată, principalul interes al companiilor atunci când recrutează. Mai mult, acestea arată și pasiunea ta pentru programare.

2. Construiește o idee!

Fie că te-ai gândit sau nu la acest pas, ar fi bine să ai în minte faptul că în ziua de astăzi există foarte puține idei de aplicații complet noi. Majoritatea reprezintă upgrade-uri ale unor produse software deja existente. Dacă analizezi ultimele aplicații ale momentului, vei observa că majoritatea au atras utilizatori datorită noilor caracteristici pe care le-au adus, ideea de bază fiind probabil o aplicație deja existentă.

Astfel, dacă dorești să-ți pui imaginația la încercare, dar momentan nu știi ce să faci, ai putea să construiești o idee, pas cu pas, luând elemente din aplicațiile tale preferate în așa fel încât să le combini într-una nouă. Mai mult, poți încerca să inovezi o aplicație deja existentă unde poate ai simțit că ar mai fi nevoie de ceva.

3. Fă-o funcțională!

După ce ai stabilit care este povestea din spate și după ce ți-ai notat ideile, este momentul să creezi paginile aplicației tale și să te gândești cum să funcționeze fiecare, în așa fel încât produsul să meargă într-un sens logic pentru utilizatori. Există pe internet multe soluții care să te ajute să legi interfețele aplicației, dar asigură-te că te simți confortabil cu orice bucățică de cod din care urmează să te inspiri, deoarece este posibil să ai probleme mai târziu.

4. Cere feedback și aplică ce poți!

Dacă ai ajuns în momentul în care aplicația ta funcționează cât de cât, ofer-o prietenilor tăi la feedback, chiar dacă poate aceștia nu sunt familiari cu partea de programare. Astfel, vei putea afla așteptările unui utilizator. Nu uita să ceri feedback și unor persoane mai experimentate! Nu te simți descurajat dacă nu știi să implementezi acest feedback, îl poți nota să-l ai în vedere pe viitor.

5. Înfrumusețează rezultatul!

Este foarte important ca orice aplicație să arate plăcut pentru utilizatorii ei, așa că după ce pui la punct toate aspectele legate de funcționalitate, notează-ți toate elementele de design pe care vrei să le atingi. Printre acestea se pot număra: forma, paleta de culori, liniile, fontul, spațierea, alături de multe altele.

Nu în ultimul rând, nu uita că, indiferent de cum va ieși aplicația, cel mai important este că îți dorești să înveți și că nu poți să eșuezi, ci doar poți să găsești 10.000 de variante nepotrivite pentru munca ta.

Elena-Alexandra Duduță

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)